Over ons

Drs. Marc Scheffer
Buteyko Ademcoach & Mindfulness trainer (MBSR, cat. 1)

Opleiding: VWO, Culturele Antropologie, afgestudeerd in de richting Sociale Wetenschappen (met Geestelijke gezondheidszorg), Intuitieve Trainingen Zutphen (lichaamswerk), Buteyko Academie, Instituut voor Mindfulness.
Werk: Universitair onderzoeker, Loopbaanbegeleider & Outplacement adviseur, Levensloop coach sinds 2000, Buteyko ademcoach sinds 2010, Mindfulness trainer sinds 2019.

Mathilde Scheffer-Holzapfel
Body Stress Release practitioner & Buteyko ademcoach
Opleiding: Stichtse Vrijeschool Zeist, Conservatorium schoolmuziek en dwarsfluit, Hogeschool Helicon (PABO Vrijeschool), Intuitieve Trainingen Zutphen (lichaamswerk), Buteyko Academie, Matrix Methode Instituut, BSR Academy Europe, Touch of Matrix.
Werk: 15 jaar basisschool leerkracht, typedocent, Buteyko ademcoach sinds 2010, Matrix coach sinds 2013, Body Stress Release practitioner sinds 2015, Touch of Matrix therapeut sinds 2020.

Onze eigen ervaring…

Door een tweejarige opleiding lichaamswerk maakten wij in 2004 kennis met hoe je je lichaam diep kunt ontspannen en mentale stress kunt loslaten. Dit betekende voor Marc de eerste verbetering van jarenlange angstklachten die waren ontstaan na een acute hyperventilatie-aanval in een kermis attractie en bovenin de Domtoren van Utrecht toen op dat moment de klokken begonnen te luiden. Marc had toen al last van chronische bronchitis en psoriasis. Mathilde had jarenlang last van holte ontstekingen, vermoeidheidsklachten en raakte tijdens haar werk in het onderwijs Burn-out met o.a. hyperventilatie aanvallen als gevolg.
Bij toeval kwamen we een boekje over Buteyko ademtherapie tegen en zo maakten we kennis met de technieken ontwikkeld door de arts Buteyko, waarmee we onszelf weer op de rit kregen. We combineerden de Buteyko oefeningen met ontspanningstechnieken die we al kenden uit het lichaamswerk en Mindfulness. Ook pasten we onze voeding aan en verbeterde ons bewegingspatroon. Het resultaat is nu dat we veel beter in ons vel zitten en al deze ervaring in onze rugzak hebben waarmee we anderen kunnen helpen!
Het doorgeven van wat wij hebben geleerd over het in balans houden van het lichaam (en de geest) in deze voor iedereen stressvolle samenleving, is onze missie geworden. We zijn dankbaar dat wij sinds april 2010 een full-time praktijk mogen voeren en al heel veel mensen hebben mogen helpen. 

Stress Release Praktijk Scheffer

In de praktijk komen zowel volwassenen als kinderen (vanaf 5 jaar) voor de Ademwijzer Training. Daarnaast geeft Marc ook Mindfulness, zowel in groepen als individueel. Beide zijn we ook coach, waarbij Mathilde in de coaching vaak gebruikmaakt van de Matrix methode van Ingrid Stoop. Cursisten uit het hele land bezoeken onze praktijk en hebben een heel diverse achtergrond en leef- en werksituatie.

 

 

Naast coaching en behandeling van ademhalingklachten kun je bij Mathilde terecht voor Body Stress Release. Een techniek die het lichaam aanzet om spanning los te laten. Mensen met rug- en nekklachten, hoofdpijn, te hoge spierspanning en andere stressgerelateerde klachten hebben veel baat bij deze methode.

Meer weten over de relatie tussen ademhaling en stress?
Lees dan ons boek ‘Ademhaling als medicijn’

In het eerste deel ‘Ademhaling en stress’ laten we zien welk verband er bestaat tussen ademhaling en stress en waarom mensen juist in deze tijd te maken hebben met een uit de hand gelopen ademvolume. Als je de daadwerkelijke oorzaak weet van een verstoorde ademhaling, kun je ook werken aan een oplossing daarvan! De theorie die in het boek beschreven staat is voor veel mensen 180 graden anders dan de denkwijze die gangbaar is. Een uniek en krachtig middel om een verstoorde ademhaling te resetten, daar waar de ademhaling ontregeld raakt: in het ademhalingscentrum in de hersenen. Zonder ‘ademgymnastiek’ en bewust sturen van de ademhaling. Met voorbeelden uit de praktijk.
Het boek bevat géén beschrijvingen van ademoefeningen, aangezien er veel fouten worden gemaakt als de juiste begeleiding ontbreekt. Het goed aanleren van de techniek is cruciaal voor het behalen van het juiste resultaat.

In het tweede deel ‘Ademvolume en aandoeningen’ gaan we in op specifieke gezondheidsproblemen die samengaan met een te groot ademvolume. Zoals luchtwegproblemen, hartklachten, darmklachten, slaapstoornissen en psychische klachten en in een breder verband ook de verstoringen van het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding.

In het derde deel ‘Ademhaling in de praktijk’ schrijven we over gezond kinderen krijgen, gezonde kinderen, gezond werken en gezond sporten. Maar ook hoe de Buteyko Ademwijzer Training in elkaar zit en welke resultaten je mag verwachten, de ontwikkeling van ons vak en voor de liefhebbers wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot de Buteyko methode.