Preventief

Voorkomen is beter dan genezen

Een gezond ademvolume zou voor iedere leerkracht prioriteit moeten hebben en is misschien nog wel belangrijker in het lesgeven dan de voorbereiding van de les zelf. Een gezond lichaam is sowieso geen overbodige luxe als je voor de klas staat maar aan het belang daarvan wordt niet zelden voorbij gegaan. Dit betekent dat er op den duur vaak klachten ontstaan of dat een Burn-out zich aandient. Dit hoeft niet, als je er maar op tijd bij bent! Daarom zou je als (beginnend) leerkracht, of beter nog als PABO student, al vóór je klachten krijgt moeten zorgen voor een gezond ademvolume. Eén van de belangrijke zaken die je daarnaast in de Ademwijzer Training leert is het op de juiste wijze leren spreken zonder de ademhaling te verzwaren. Dit is een onderbelicht probleem waarvan veel mensen in het onderwijs geen weet hebben dat het hun gezondheid en vitaliteit ondermijnt. Door de oefeningen zal je, ondanks het vele praten, veel minder energie verliezen. 

Een gezond ademvolume betekent een rustig zenuwstelsel, voldoende zuurstof afgifte aan hersenen, spieren en organen en een optimaal werkend immuunsysteem. Essentieel om goed te kunnen functioneren. Met een rustig zenuwstelsel kun je als leerkracht beter boven de situatie staan en is het makkelijker je te bewegen in het dynamische proces wat lesgeven is. Bovendien zorgt het ervoor dat je na het lesgeven ook weer goed kunt ontspannen en slapen. Door voldoende afgifte van zuurstof aan hersenen, spieren en organen, blijf je helder van geest en ontspannen in je lijf gedurende de dag. En een goed werkend immuunsysteem zorgt er natuurlijk voor dat je als leerkracht gezond blijft en niet iedere verkoudheid of griep die er heerst oppikt.

CONTACT
Stress Release Praktijk Scheffer 
0570 676 878 | 06 170 190 68
info@ademwijzer.nl

TEST JE ADEMHALING

Zo doe je de test: klik hier

Zit rechtop op een stoel en adem een minuutje rustig door je neus. Knijp na een normale, rustige uitademing je neus dicht en kijk op de secondewijzer. Kijk opnieuw op de secondewijzer zodra je aandrang voelt om weer te ademen en laat je neus los. (Je kunt je ademhaling veel langer stilhouden dan deze eerste aandrang, maar dan moet je na afloop een of meer keren dieper dan normaal ademen)

Uitslag ademtest: klik hier

Uitslag tussen 5 en 15 seconden: je ademvolume is veel te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 15 en 25 seconden: je ademvolume is te groot en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Uitslag tussen 25 en 35 seconden: je ademhaling is redelijk op orde maar verbetering is nog wel aan te raden.

Uitslag vanaf 40 seconden: je hebt een gezond ademvolume. Training volgen kan preventief werken.

ADEMHALING ALS MEDICIJN

Waarom hebben zoveel mensen te maken met een uit de hand gelopen ademhaling? Het boek beschrijft het verband tussen ademhaling, stress en gezondheid. We leggen ook uit waarom ademoefeningen vaak niet of averechts werken.Vierde herziene uitgave, €19,90 incl. porto (buiten Nederland €25,90).

'Jullie boek is het beste gezondheidsboek, wat tot dusver op mijn pad kwam. Hartelijk dank voor de energie en kennis, die er in is gestoken.' Anne de Vries